Президентът на Косово Вьоса Османи,  премиерът Албин Курти и председателят

...
Президентът на Косово Вьоса Османи,  премиерът Албин Курти и председателят
Коментари Харесай

В Косово беше подписана кандидатурата на страната за членство в ЕС

Президентът на Косово Вьоса Османи,  министър председателят Албин Курти и ръководителят на Народното събрание Глаук Конюфца подписаха кандидатурата на Косово за участие в Европейски Съюз, заяви КосоваПрес. Президентът Османи сподели, че това е исторически ден и че Косово заслужава да бъде част от фамилията на Европейски Съюз.

„ Процесът не е постоянен и може да е дълготраен, само че ние сме решени да успеем. Ще свършим работата си, с цел да може Европейският съюз да извърши допустимо най-лесно своята част ”, добави Османи.

Председателят на Народното събрание на Косово Глаук Конюфца съобщи, че Европейският съюз ще бъде приключен, единствено когато всички европейски народи са част от този съюз.

„ Това е първата публична стъпка по пътя на присъединението на Косово към Европейския съюз (...) Заслужаваме да станем страна претендент и да вървим към започване на договаряния за участие в Европейския съюз ”, сподели Конюфца.

Конюфца прикани Народното събрание, съвета, комисията и страните членки на Европейски Съюз да показват поддръжката си за Косово, като единомислещо одобрят настояването на страната.

Премиерът на Косово Албин Курти сподели, че напредъкът на Косово ще зависи от уговорката за дълбоки и трансформиращи промени.

„ Скоростта, с която ще се движим, ще зависи от нас, по тази причина е нужен задължението на всеки и отдадеността на всеки. Преодоляваме пречките и провокациите с демократично развиване ”, сподели Курти, представен от КосоваПрес.

Преди вероятно участие Косово би трябвало да реализира съглашение със Сърбия за нормализиране на връзките, отбелязва Ройтерс. Европейски Съюз към този момент работи по договорка, на която се надява и двете страни да се съгласят в границите на година. 

Сръбски протестиращи в Северно Косово блокираха основни пътища през последните дни и имаше престрелки с косовската полиция след арестуването на някогашен сръбски служител на реда на фона на възходящото напрежение сред управляващите и сръбското малцинство в Косово.

Напрежението сред Белград и Прищина е непрекъснато, откогато Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година Европейският съюз и Съединени американски щати пробват да оказват помощ на двете страни да възстановяват връзките си, само че към този момент без триумф. 

Косово е прието за самостоятелна страна от към 110 страни, само че не и от Сърбия, Русия, Китай и пет страни членки на Европейски Съюз – Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания. 

Косово е единствената страна в района, която до момента не беше подала кандидатура за участие в евросъюза.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР